maandag 4 december 2023

Ruth Schaaij en Klazina Buijerse

 Zondag 3 december kreeg ik een mailtje,  via Geneanet...niet via interne maar zijn eigen mailbox, van Dick Schaaij, met  niet eens een aanvulling, maar een opmerking over een oud familielid en zijn vrouw

Ruth Schaaij geboren op 17-12-1865 te Est en Opijnen, huwde in 1915 met Klazina Buijense, dochter van Gerrit Buijense en Lena Verkaik. te vinden in stamboom 7. Deze mensen hadden vanaf 1922 een Café in Asperen, Gelderland.

Dick vroeg zich af wat er gebeurt zou kunnen zijn in februari 1930, op de 26ste februari overlijdt Ruth, maar waaraan...nergens een verhaal of advertentie in de krant via Delpher, en als het nog niet erg genoeg was, overlijd zijn vrouw Klazina op 2 maart 1930...wederom, niets in de krant. Zijn vraag doorgestuurd naar de vereniging #Oud Asperen, en..ja...'s middags gelijk antwoord...de voorzitter zou een paar lijntjes uitgooien, maar het is zondag, dus niet te snel wat verwachten.

van Morgen, het is maandag 4-12-2023, mail vanuit Asperen..."Café Schaaij was aan het eind van de Achterstraat, een pand waar tot voor kort “pizzeria Paradise” zat. Er zijn ook ansichtkaarten uitgegeven door dit café. Ernaast stond de muziektent. Na Schaaij kwam hier het café van Bas ten Toom, dat er tot in de jaren zeventig bleef. Daarna diverse cafetaria en restaurants (met als laatste dus die pizzeria) die wisselend succesvol waren."





Bas Den Toom, volgens de stamboom, Bastiaan Gerrit den Toom, is een neefje van Ruth en Klazina, en neemt het Hotel café over, en runt het tot in de Jaren 70

volgende foto is van een andere uitspanning te Asperen


Maar....ondertussen weten we nog niet wat de oorzaak was van het overlijden van beide echtelieden in begin 1930
wellicht een vervolg op deze gebeurtenis, en wellicht nog meer foto's of ansichtkaarten..want die moeten er zijn...


met dank aan vereniging "Oud Asperen"

Theo Witjes
Dick Schaaij voor het aanslingeren van dit verhaal

#Asperen
#Buijense
#Verkaik
#Schaaij




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten